Tučné superpotraviny a oleje
skutečný význam cholesterolu, prospěšné máslo, maso, kakao a kokosový olej, magie tuků omega 3 - 6 - 9, nebezpečí nízkotučné stravy
David Frej

Dnes vráceno
Monografie
Praha : Eminent, 2016; 303 stran ; 22 cm
Dokument zatím nebyl ohodnocen
Hodnocení: {{document.rating.value | number:1}} (počet hodnocení: {{document.rating.count}})
{{document.rating.result}}


Exempláře Svázané ročníky
Načítám exempláře
Dokument je momentálně ve zpracování Žádné exempláře k dispozici Dokument nemá žádné svázané ročníky
Citace
Související
Všechny díly
Obsah
                                        

Úvod......................................................13
1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ
1.	Zdravé a škodlivé tuky.................................18
Tuky - základní živina.................................22
Zdravé a škodlivé tuky.................................23
Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)........26
Nejškodlivéjší látka všech dob.......................27
Nasycené tuky........................................28
Polynenasycené tuky..................................30
Zdraví prospěšná omega-6 mastná kyselina.............34
Omega-3 mastné kyseliny..............................34
Omega-9 mastné kyseliny..............................40
2.	Tuky a cholesterol v otázkách a odpovědích.............43
První mýtus: Optimální je nízkotučná strava............43
Druhý mýtus: Cholesterol je rizikový faktor nemocí
srdce a cév. Potraviny bez cholesterolu jsou zdravé.45
Třetí mýtus: Sacharidy jsou základní živina nutná
pro život............................................48
Čtvrtý mýtus: Maso, vejce a sádlo bychom měli omezit
a nahradit rostlinnými oleji a margaríny.............49
Pátý mýtus: Nasycené tuky zvyšují hladinu škodlivého
cholesterolu a riziko nemocí srdce...................52
Šestý mýtus: Ibky způsobují obezitu a cukrovku.........54
Sedmý mýtus: Vegani a vegetariáni jsou zdravější.......56
3.	Kdybych byl král, pil bych jen tuk..................57
Sběrači, lovci a zemědělci..........................58
Olivový jih.........................................59
Masový sever: pach masa, vlčí hlad a přejídání.....61
Invaze cukru........................................64
4.	Boj proti tukům - největší omyl.....................66
To jsou paradoxy....................................68
Nasycené tuky v jídle nejsou nebezpečné.............72
Lidský experiment...................................76
II. MASO, MÁSLO A CHOLESTEROLOVÁ HYSTERIE
5.	Pravěká strava......................................80
Opice jedí maso.....................................80
6.	Maso - škodí, nebo prospívá?........................83
Proč jíst maso, vejce a kokosový olej...............83
Rok života jen na mase..............................85
Když cukr nahradíme tukem...........................87
Uzeniny zvyšují riziko rakoviny stejně jako kouření.88
Mýtus o zdravějším drůbežím mase....................90
7.	Mléčné výrobky - škodí, nebo ne?....................91
Mléčné výrobky: proč NE.............................91
Mléčné výrobky: proč ANO............................94
8.	Vegetariánství versus maso..........................99
Jsme anatomicky všežravci, nebo vegetariáni?.......100
Jsou zdravější vegetariáni, nebo ti, co jedí maso?.101
9.	Cholesterolová hysterie............................107
Vězni cholesterolové teorie........................107
Vyšší cholesterol prodlužuje život.................108
Kornatění tepen a cholesterol......................110
Hodný a zlý cholesterol neexistují.................112
Cholesterol je jen jeden z rizikových faktorů......113
Vysoký cholesterol chrání před infekcemi a rakovinou.... 114
Strava přímo neovlivňuje hodnoty cholesterolu v krvi.115
Statiny - nejvýdělečnější léky všech dob............117
Je rostlinný cholesterol zdravý?....................120
Nejen léky na cholesterol...........................120
10.	Civilizační nemoci moderního věku...................122
Tuky proti nemocem..................................124
Nemoci srdce........................................125
Zdravý mozek........................................126
Metabolický syndrom.................................128
Cukrovka............................................129
Strava a cukrovka.................................130
Omezení sacharidů a zvýšení tuků jako řešení......132
Nadváha.............................................133
Tuky versus cukry ve studiích.....................134
Nízkotučná strava není cesta ke zhubnutí............135
Hubnutí stuky.......................................136
Rakovina............................................139
III. TUČNÉ SUPERPOTRAVINY
11.	Strava se zdravými tuky.............................142
Test: Máte omezit sacharidy a cukry?................143
Zásady správného stravování.........................147
Co tedy jíst?.......................................150
Pravidlo 1: Zdravé tuky...........................150
Pravidlo 2: Dvakrát týdně rybu....................152
Pravidlo 3: Kvalitní bílkoviny....................153
Pravidlo 4: Omezte sacharidy hlavně cukr a lepek...156
Pravidlo 5: Denně zeleninu........................159
Pravidlo 6: Zelené potraviny, řasy a koření.......161
Pravidlo 7: Fermentované potraviny................163
Kombinování potravin................................163
Pitný režim.........................................164
12.	Superpotraviny s tukem.............................166
Olivy a olivový olej...............................166
Olivový olej.....................................167
Hořká čokoláda a kakao.............................170
Sardinky, losos a další ryby.......................174
Vejce..............................................180
Šrucha zelná (Portulaca oleracea)..................182
Zvěřina a maso z pastvin...........................184
Tofu, tempeh a luštěniny...........................187
Máslo aghi.........................................190
Máslo............................................190
Ghí (přepuštěné máslo)...........................193
Kefír..............................................195
Avokádo............................................198
Kokosový olej......................................200
Ořechy a semínka...................................205
Zázračný ořešák..................................206
Další ořechy.....................................207
Ghia semínka.....................................209
Lněné semínko....................................210
Další semínka....................................211
IV. TUKY JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTA
13.	Denní režim pro zdraví...............................214
Hlavní principy zdravého denního režimu..............215
14.	Spánek, detoxikace, pohyb, protistresové techniky
a relaxace.........................................225
Spánek.............................................225
Doporučení pro správný spánek....................226
Detoxikace.........................................228
Detoxikační den..................................229
Smoothie a zeleninové šťávy......................230
Pohyb mírný, nikoliv intenzivní......................232
Fyzická výdrž bez cukrů............................232
Pohyb pro zdraví...................................234
Ranní energetické protahovací cvičení..............235
Stres a zdraví.......................................237
Relaxační techniky a snížení stresu................238
Jóga...............................................242
15.	Když strava nestačí..................................243
16.	Rostlinné oleje a tuky v kuchyni.....................253
Nejméně zdravé oleje.................................253
Zdravé tuky..........................................254
Živočišné tuky.....................................256
Jak zvolit vhodný olej.............................257
Stabilita olejů......................................260
Skladování...........................................262
17.	Recepty..............................................264
Příklady zdravě tučné stravy s nižším množstvím
sacharidů..........................................264
Abecední seznam receptů..............................268
Recepty..............................................269
Kokosový jogurt s chia semínky a mandlemi..........269
Avokádová čokoládová pěna..........................269
Zapečená jáhlová kaše s jahodami...................269
Avokádový tataráček................................270
Restované avokádo s piniovými oříšky...............270
Grilované plátky z cukety s rukolou a piniovými oříšky.... 270
Pomazánka ze sardinek..............................271
Vývar z ryb........................................271
Vývar z hovězích morkových kostí...................272
Polévka z mungo dálu...............................272
Letní zeleninová polévka...........................273
Grilovaný filet z candáta na citrónovém koření, se semínky
a ořechy, zelenina pečená na ghí v alobalu.......273
Dušené jelení maso s mandlemi......................274
Losos pečený v alobalu.............................274
Plněný patizón zapečený se sýrem fontina.........275
Cuketová omeleta s čerstvým koriandrem...........275
Dušená kapusta s batáty..........................276
Bezlepkové těstoviny s omáčkou z dýně, parmezánem
a semínky......................................276
Míchaný listový salát s vlašskými ořechy.........277
Salát mesclun....................................277
Salát z quinoy...................................278
Zapečené ovoce s mandlovou drobenkou.............278
Ovocný špaldový koláč............................278
Čokoládové sušenky bez lepku.....................279
Nepečené sladké kostky...........................279
Kakaové smoothie s mandlemi a avokádem...........279
Tukové smoothie..................................280
Bílkovinné smoothie............................  280
Kokosové čatní...................................280
Máslo s olivovým olejem..........................280
Domácí zdravá majonéza...........................281
Bylinkový olej...................................281
Literatura.............................................282
Abecední rejstřík......................................292
				
                                    
Detail
Název pole Obsah pole
Hlavní záhlaví - osobní jméno Frej, David, 1965-
Údaje o názvu Tučné superpotraviny a oleje : skutečný význam cholesterolu, prospěšné máslo, maso, kakao a kokosový olej, magie tuků omega 3 - 6 - 9, nebezpečí nízkotučné stravy / David Frej
Mezinárodní standardní číslo knihy 978-80-7281-512-8 (vázáno)
Nakladatelské údaje, údaje o vytvoření díla, autorská práva Praha : Eminent, 2016
Klíčové slovo zdravá výživa
Klíčové slovo jídla
Klíčové slovo tuky
Klíčové slovo oleje
Klíčové slovo zdravotní aspekty
Fyzický popis 303 stran ; 22 cm
Mezinárodní desetinné třídění 613.2
Mezinárodní desetinné třídění 664.3
Mezinárodní desetinné třídění 641/642
Údaj pro souborný katalog
Třídění (stavění) pro knihovny N 61 613
MARC
Pole Ind Obsah pole
1 kpw01140605
3 CZ PrSKC
5 20170401090038.5
7 ta
8 161228s2016----xr ||||e||||||||||0|cze|d
20 ## $a 978-80-7281-512-8 $q (vázáno)
40 ## $a OSA001 $b cze $e rda $9 1
72 #7 $a 664 $x Potravinářský průmysl $2 Konspekt $9 19
80 ## $a 613.2
80 ## $a 664.3
80 ## $a 641/642
100 1# $a Frej, David, $d 1965- $7 mzk2003195754 $4 aut
245 10 $a Tučné superpotraviny a oleje : $b skutečný význam cholesterolu, prospěšné máslo, maso, kakao a kokosový olej, magie tuků omega 3 - 6 - 9, nebezpečí nízkotučné stravy / $c David Frej
264 #1 $a Praha : $b Eminent, $c 2016
300 ## $a 303 stran ; $c 22 cm
336 ## $a text $b txt $2 rdacontent
337 ## $a bez média $b n $2 rdamedia
338 ## $a svazek $b nc $2 rdacarrier
504 ## $a Obsahuje bibliografii a rejstřík
563 ## $a N 61 613
653 ## $a zdravá výživa
653 ## $a jídla
653 ## $a tuky
653 ## $a oleje
653 ## $a zdravotní aspekty
655 #7 $a příručky $2 czenas $7 fd133209
655 #7 $a kuchařské recepty $2 czenas $7 fd132687
900 $a OSA001 $b 17
910 ## $a VSG502
Dokumenty ke stažení
Umístění na regále: N 61 613
Oblíbené
…a další

Zobrazit vše
Navštívené
Podobné