Slova, slůvka, slovíčka, napsaná i šeptaná

Prosinec knihovnu zastihne, jako všechno kolem, v zimně předvánoční atmosféře. A k vánocům a adventu se tematicky příznačně hodí téma besedy s názvem Betlémská historie a tradice stavění jeslí a betlémů, která se odehraje v úterý 13.12. od 17:00 na pódiu ve Společenském domě. Předseda regionální pobočky Spolku českých betlemářů ing. Ivan Hejtmánek přiblíží vznik tradice stavění jeslí a betlémů jako součásti kostelní výzdoby ve středověku, její šíření jako lidové tvorby od počátku 19. století, představí materiály a různá provedení betlémů, připomene významné tvůrce českých betlémů a nezapomene se zastavit u betlemářství na Valašsku. Myslím, že ten koho fenomén betlémů zajímá, by si tuto přednášku neměl nechat ujít.

Při pohledu zpět v čase bych rád zmínil dvě listopadové události ve spojitosti s knihovnou. První z nich je vydání nového svazku edice Milé tisky, v pořadí již devětadvacátého. Publikace Rožnovská koruna je na jedné straně poetickým vyznáním Richarda Sobotky městu Rožnovu a přírodě kolem, ale také jakýmsi bedekrem opisujícím a přibližujícím čtenářům kopečky a kopce v okolí Rožnova, které spolu dohromady tvoří tzv. Rožnovskou korunu [ 2 MB, PDF ]. Text citlivě doprovodil svými ilustracemi rožnovský výtvarník Vladimír Bartošek, ten je také autorem mapky [ 3 MB, PDF ], která pomůže čtenáři k lepší orientaci. Komu může tato knížečka sloužit? Ono je vždy dobré se v místech, kde žijeme, orientovat, znát jména, názvy míst a třebas i historii. Víte, který kopec se jmenuje Ostrý? A který Klůzov? Že to najdete na mapy.cz nebo na google maps? To sice ano, rychle a instantně, ale nemáte to usazeno do kontextu. Vlastně, život je poznávání světa kolem a můžeme to činit různými způsoby, z nichž jeden není lepší druhého. Richard Sobotka, Vladimír Bartošek a městská knihovna Vám nabízejí poznat okolí Rožnova tradiční, tedy kodexovou formou. A je na Vás, zda to vyzkoušíte. K zakoupení je v čítárně městské knihovny nebo online na stránkách www.knir.cz

Druhou událostí, o které bych se rád napsal, je velmi povedené představení z cyklu scénických čtení pod hlavičkou Listování. Ve čtvrtek 10. listopadu zavítala na pódium ve Společenském domě herečka Petra Bučková a třicetihlavému publiku (víc lidí se na pódium ani nevleze) naservírovala Třešně v rumu, tedy knížku Michaely Janečkové, vtipně reflektující cestu třicetileté Michaely, redaktorky veřejnoprávní televize, potlačí svůj pud sebezáchovy, a rozhodne se se svým (o čtyři dekády starším dědou) a partou důchodců bezmála měsíc cestovat po Kubě. Když balila kufry, ještě netušila, že za pár dní: stráví večer na policejní stanici na okraji Havany, pak se děda ztratí v pralese, že rum je oficiální snídaní šampionů a patery trenky na měsíc v pohodě stačí. Publikum se smálo a těch pětačtyřicet minut, které představení trvá, uběhlo jako voda. Věřím, že se publikum na představení z projektu Listování naučí chodit, protože jej považuji jednu z nejzábavnějších forem propagace současné literatury. Proto si jej pro příště nenechejte ujít a případně zkuste s sebou vzít i své teenagery (máte-li jaké), uvidíte, že se budou bavit.

Hezké všecko, zdravé též…

Pavel Zajíc

Psáno pro Spektrum Rožnovska

Poslední aktualizace: 5. 12. 2022

Chcete být vždy v obraze? Odebírejte novinky e-mailem!