Vstávej, semínko, holalá…

Na palouku u pařezové chaloupky vyhlíželi fialu a správný zahradník se raduje z prvních vzešlých rostlinek, které v únoru zasel. Někomu se zas podaří pomyslná sklizeň z dříve vyslaného přání. To knihovnické, dávno vyslané přání, dnes nabývá konkrétní podoby. Z oken Společenského domu knihovníci sledují, jak za řekou knihovna roste. Než však vyroste do své nové podoby, na to si čtenáři i my knihovníci ještě nějaký měsíc počkáme. Případnou netrpělivost a obavy z možných komplikací na stavbě zaháníme v mysli vizualizací slavnostního otevření a zahájení provozu. Dnes více než jindy je důležité, zda bylo správně zaseto. A to ve všech směrech. Očekávání je veliké. Avšak nepředjímejme a věřme, že se dobré dílo podaří.

Co již máme na dohled, je duben – čas se prodlužuje a cesty do knihovny budou příjemnější za denního světla. Co se povedlo a na co se můžou čtenáři a návštěvníci těšit?

V průběhu měsíce března navštívili v dopoledních hodinách knihovnu budoucí školáci. V rámci informačního vzdělávání si předškoláci z osmi rožnovských mateřských škol vyzkoušeli lekci zaměřenou na čtenářskou gramotnost. Lekce vychází z knihy Ester Staré  Chrochtík a Kvikalka cesta za blýskavým prasátkem. Pro děti to byla první lekce tohoto typu, vyžadující soustředění, aktivní přístup a spolupráci s knihovnicí po dobu 60 minut. Dětská představivost, přirozená komunikace a jejich chuť být součástí příběhu potěšila nejen knihovnici, ale troufám si říci, že i děti samotné.

Pro zvídavé čtenáře a návštěvníky, jež jsou otevřeni novým informacím, knihovna připravila na duben, vždy od 17.00, tři podvečerní setkání.

Ve středu 12. dubna proběhne v knihovně beseda „Válka na Ukrajině“ s dokumentárním fotografem Vojtěchem Dárvíkem Mácou, který se věnuje Ukrajině dlouhodobě. Přednáška zachycuje situaci přesně rok před vypuknutím válečného konfliktu, od dubna 2021, zejména život běžných lidí ve vesnicích ležících na válečné linii v Doněcké oblasti.

Ve čtvrtek 20. dubna se bude konat beseda na téma „Otužování – Nejefektivnější cvik na světě“. Má to ovšem svá pravidla, kterými nás provede bojový záchranář Petr Málek, jenž se již osm let naplno věnuje otužování a studiu lidského organismu v extrémních a zátěžových podmínkách.

A oklikou se vracíme zpět k zahradničení. Středa 26. dubna je náhradním termínem pro přednášku paní Aleny Suchánkové na téma „Líná zahrada“, kde představí svoje zkušenosti s permakulturou ve městě i na vesnici. Přidejme k tomu ještě obnovenou službu knihovny „Semínkovna“, ve které můžete sdílet a vyměňovat semínka svých oblíbených rostlin, a jaro může začít.

Erika Halamíčková

Psáno pro Spektrum Rožnovska

Poslední aktualizace: 31. 3. 2023

Chcete být vždy v obraze? Odebírejte novinky e-mailem!