Pověz, kdo to byl, když tu byl a už není

V závěru dubna vydala městská knihovna nový svazek, v pořadí dvaatřicátý, do knihovnické edice Milé tisky. V případě, že jste o této ediční řadě doposud neslyšeli a zajímá vás historie Rožnova, je načase zbystřit. V tomto případě se jedná o soubor vzpomínek, který pod názvem Vzpomínky na Rožnov jejich dětství a mládí sestavil Richard Sobotka. Soubor obsahuje texty vzpomínek paní Marie Křivánkové, která je zapsala roku 1978, dále pak přepsané vzpomínky paní Zdeňky Filipové (dcery Marie Křivánkové) a text vzpomínek na prababičku Marii Křivánkovou, jehož autorkou je Kateřina Morkesová. Útlý svazek vzpomínek doplňují fotografie z rodinného archivu a tvoří tak zajímavou mozaiku vzpomínek na Rožnov a některé jeho obyvatele v průběhu minulého století. Richardu Sobotkovi se tak tímto souborem (jako již poněkolikáté) povedlo zastavit čas, dát obživnout lidem a příběhům minulým. Každý život stojí za zmínku a vzpomínku. Tento, jako i všechny ostatní Milé tisky, jsou k přečtení dostupné na webových stránkách knihovny a k zakoupení u hlavního pultu v knihovně.

K 31.3. 2024 byl ukončen půlroční projekt Digitální odysea v knihovnách, do kterého se zapojilo vybraných 20 knihoven z celé ČR. V jeho rámci rožnovská knihovna uspořádala celkem 7 pětihodinových workshopů a pomohla naučit se lépe pracovat s mobilními zařízeními (telefony a tablety) a porozumět prostředí, kterému ne vždy úplně rozumí, 55 seniorům. Pro případné další zájemce dorazila přesně v polovině dubna do knihovny dobrá zpráva. Projekt Digitální odysea má další roční pokračování, znamená to, že již od května 2024 budeme pokračovat v pořádání těchto kurzů. Jejich kapacita je v našem případě omezena počtem 8 účastníků. Proto v případě Vašeho zájmu, či zájmu Vašich blízkých, neváhejte si rezervovat volný termín na obvyklých kontaktech. Může vypadat, že číslo 55 účastníků není nikterak vysoké, avšak v knihovně jsme limitování maximálním počtem 8 účastníků, znamená to, že takřka všechny termíny kurzů byly naplněny ze 100%.

Zpětně je také třeba připomenout slavnostního vyhlášení výsledků a vítězů okresního kola literární soutěže O poklad stýca Juráša, které se uskutečnilo 25. března od 10 hodin v zcela zaplněném přednáškovém sále knihovny. Knihovna pro oceněné autory připravila a vydala almanach vítězných a oceněných prací. V programu zazněly některé z oceněných prací v přednesu žáků rožnovské ZUŠ pod vedením Mgr. Jana Chytila, jako hosté slavnostního dopoledne vystoupily žákyně olomoucké ZUŠ Žerotínova pod vedením paní učitelky Šárky Bilanové, které provedly 4 skladby pro harfu. Právě zvuk tohoto vznešeného nástroje byl skvělým kontrapunktem k poezii, kterou rožnovští knihovníci nechali zhudebnit umělou inteligencí. Těší mne, že v okresní konkurenci si žáci rožnovských škol nevedli špatně. Všem oceněným gratuluji.

A co zajímavého chystá knihovna v květnu? Zalistujte Spektrem na střed a najděte přílohu Kam. Tam dozvíte se více.

Za mne poslední informací budiž sdělení uživatelům knihovny, že již dříve avizovaná služba možnosti výpůjčky elektronických audioknih je již funkční a registrovaní čtenáři mohou této služby využít prostřednictvím webového katalogu knihovny. Současná nabídka činí 471 titulů, je omezena maximálně dvěma výpůjčkami za měsíc pro jednoho čtenáře. Technicky je výpůjčka realizovaná prostřednictvím mobilní aplikace partnera projektu, společnosti Palmknihy. Věřím, že si nová služba najde své uživatele.

Chodíte do knihovny? Zkuste…

Psáno pro Spektrum Rožnovska

Pavel Zajíc

Poslední aktualizace: 2. 5. 2024

Chcete být vždy v obraze? Odebírejte novinky e-mailem!