Letničky z knihovny kvetou vám v ústrety

Letní čítárnu u městské knihovny jsem propagoval v minulém psaní, avšak bez předchozích zkušeností. Dnes mi prosím dovolte, abych se k ní vrátil. Proběhla již dvakrát a troufám si říci, že se setkala se zájmem a jako nápad ji posuzuji na výbornou. Nejvíce se těšila zájmu rodičů a dětí a musím přiznat, že právě k nim (nebo hlavně k nim) je vztažena. Zaujaly knihy, deskové hry i čtená pohádka, časopisy již méně. Proto mi dovolte Vás do letní čítárny pozvat také v srpnu, ve středy 12. a 19. srpna od 12.00 do 18:30. Má to pouze jeden háček, nesmí nám pršet, v takové situaci má letní čítárna zavřeno, protože poručit větru ani dešti prostě neumíme (a to je asi dobře).

Na konci června knihovna vydala tiskem publikaci Příběh rožnovské Struhy, jejím autorem je laureát Ceny města Rožnov pod Radhoštěm v roce 2017 Richard Sobotka. Jedná se o v pořadí již 23. tisk z edice Milé tisky, kterou vydává městská knihovna ve spolupráci se skupinou Město v mé paměti. Příběh rožnovské Struhy je shrnující dokument, který, doprovázen řadou fotografií, shrnuje na jednom místě historii tohoto vodního díla společně s osobními vzpomínkami pamětníků. Myslím si, že tento text, rozvíjející v minulosti knihovnou vydaný průvodcovský materiál k prázdninovým letním procházkám, může být pro řadu občanů cenným zdrojem informací o historii jednoho dnes již zaniklého vodního díla. Tak jak je obvyklé, lze Příběh rožnovské Struhy číst online na webových stránkách knihovny (knir.cz), popřípadě jej zakoupit v čítárně knihovny.

A pak tu máme konec prázdnin. A s ním připlouvají na kameny za knihovnou Večerníčky. 5 odpolední od 31. srpna. Pět pohádek čtených knihovníky a k tomu pět divadel určených hlavně dětem a jejich doprovodu (maminkám, tatínkům, babičkám i dědům). Vždy od 17. hodin. V pondělí Divadlo Navětvi přijede s Bajajou. Klasickou pohádkou o životě, v němž je vždycky potřeba troška nadhledu, dobré nálady a kouzelný meč taky není k zahození…

Úterek patří loutkové pohádce Honza Pták v provedení Studia Damúza v provedení dvou vypravěčů, jedné loutky, vozembouchu a něčeho, co vypadá jako flašinet. Střed týdne, tedy středu, prožijeme adaptací knihy spisovatelky Daisy Mrázkové (mimochodem také skvělé malířky) Haló, Jácíčku. Pohádka o věcech nejjednodušších ale vlastně nejtěžších. Čtvrtek bouchnem Listování. Tentokráte se Lukáš Hejlík a spol. bude bavit s Komisařem Vrťapkou a věříme, že si tohle netradiční čtení užijí i návštěvníci Večerníčků. No a páteční finále bude patřit Divadlu Na cucky. Snad nám svým pojetím klasické pohádky Tři oříšky nerozcupují publikum napadrť. Byla by to škoda, že jo.

Protože chceme, aby nám z publika na Večerníčcích vyrostli pozorní a bystří čtenáři. Takoví, co najdou v dnešní informační džungli cestu do knihovny ke knihám, cestu k opravdovým hodnotám, cestu k sobě samým.

Náš maják svítí…

                                                                                                                                             Pavel Zajíc

Psáno pro Spektrum Rožnovska

Poslední aktualizace: 30. 7. 2020

Chcete být vždy v obraze? Odebírejte novinky e-mailem!