Pelmel podzimních událostí z Vaší knihovny

29. 10. 2021
Pro dospělé

Listopadové dny lze s knihovnou strávit nejenom četbou dokumentů, ale také návštěvou některých z knihovnou pořádaných či spolupořádaných akcí. Avšak bylo by chybou se neohlédnout přes rameno za akcemi, v předchozím období.

Konec září patřil dvěma bezesporu zajímavým akcím, tou první byla ve středu 22. září, po roční pauze, Noc literatury. V Rožnově se pod hlavičkou knihovny a Českých center udála již poněkolikáté. Ve svém záměru má zpřístupňovat nejnovější české překlady evropských autorů v, pro četbu, netradičních prostorech.Při  letošní Noci literatury se četlo ve Ville Rosenaw, v sále Brillovky a ve Stage Garden galerie Crears. Jako předčítající byli pozváni muzikant Zbyněk Terner, učitel a hudebník Ctib a redaktor, moderátor a houslista Lukáš Španihel. Četlo se z překladů z italštiny, běloruštiny a slovenštiny. Celkově by se letošní ročník dal charakterizovat jako komorní (s celkovou účastí kolem 60 posluchačů) nicméně každé jednotlivé místo, předčítající i příběh, vše mělo svou atmosféru, která z Noci literatury učinila zajímavou kulturní událost.

Druhou akcí knihovny, na které tradičně spolupracovali také Národní muzeum v přírodě a rožnovská ZUŠ, byl v pátek 24. září tradiční lampiónový průvod s Broučky. Co lze napsat o největší a nejpočetnější akci, kterou knihovna pořádá již více než 20 let? Prostě, že když vyjde počasí (a to se letos vydařilo) je atmosféra rozsvíceného muzea, rozzářených dětských očí a svítících lampionů tou pravou oslavou nadcházejícího podzimu, padajícího listí a blížících plískanic. Diváci v kulisami vyzdobeném dřevěném městečku mohli shlédnout světelnou show skupiny Histerky, divadelní představení rychvaldského divadla Ententýky či poslechnout si vystoupení cimbálové muziky Ondřejníček. A že jich bylo nepočítaně! Děkujeme všem: spolupracujícím, účinkujícím i těm, co přišli s lampiony – dětem i rodičům.

V listopadu mi dovolte Vás pozvat na dvě besedy pro veřejnost, které se uskuteční v podkroví knihovny. Prvním hostem bude 16. listopadu spisovatel a záhadolog  Arnošt Vašíček, který v pořadu České tajemno představuje nejtajemnější domácí záhady, ale prostor určitě dostanou i záhady za hranicí Česka. Arnošt Vašíček se do Rožnova vrací po několika letech a věřím, že si své posluchače dozajista přivábí.

O týden později 23. listopadu bude v knihovně besedovat jeden z nejpopulárnějších a také nejvydávanějších  českých autorů Jan Bauer, píšící literaturu faktu a historické romány. Jan Bauer píše také po pseudonymy Felix Krumlovský, Anna Březinová či Vojtěch Fišer, takže chcete-li tento čtyřlístek spojený v jednom těle poznat, vydejte se do knihovny.

Na závěr mi dovolte připomenout, že Městská knihovna v Rožnově je vítězem 8. ročníku celostátní soutěže dětských oddělení knihoven – Kamarádka knihovna. Vážíme si tohoto ocenění, je oceněním pracovního úsilí kolektivu knihovny směrem k dětskému čtenáři. Ten je naší budoucností a je nám ctí býti KAMARÁDKOU KNIHOVNOU.

Na sečtenou!

Psáno pro Spektrum Rožnovska

Pavel Zajíc

Poslední aktualizace: 29. 10. 2021

Chcete být vždy v obraze? Odebírejte novinky e-mailem!